Groningse gymnasiasten programmeren voor het International Space Station

Een team bestaande uit zes scholieren van het Groningse Praedinius Gymnasium zijn door astronaut Thomas Pesquet en de European Space Agency (ESA) uitgenodigd om de Raspberry Pi-omputers te programmeren die zich aan boord van het International Space Station (ISS) bevinden.

Samen met Startup Kid en Erik Laan van Eye on Orbit doen de Groningse gymnasiasten mee aan het Astro Pi Challenge. Hiervoor kunnen middelbare scholieren uit heel Europa experimenten aandragen voor de speciale Raspberry Pi-computers op het ISS. Het team van het Preadinius Gymnasium kwam met het idee om de computers, die zijn uitgerust met allerlei sensoren en camera’s, te gebruiken om de positie van het International Space Station te bepalen.

Het idee werd door ESA geselecteerd als één van de beste die er werden ingediend en de komende maanden zal er druk worden geprogrammeerd op het kantoor van het Groningse ICT-bedrijf Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe om het verder uit te werken.

Uiteindelijk zal astronaut Pesquet, die op 17 november naar het ISS vertrok, op 28 februari een keuze maken welke van de inzendingen van de verschillende teams uit Europa hij zal gebruiken. Mocht dat het experiment van de Groningse leerlingen zijn dan wordt hun code naar het ISS gestuurd en zal Pasquet ermee aan de slag gaan.