Gemeente Zuidhorn wint Computable Award voor Blockchainproject ‘Kindpakket’

Het ‘Kindpakket’ van de gemeente Zuidhorn is door Computable uitgeroepen tot ‘Beste ICT-project bij de Overheid 2018’. Wethouders Fred Stol en Bert Nederveen mochten samen met afdelingshoofd Erwin van der Maesen de Sombreff en Jamal Vleij, bestuurder van Stichting Forus, de prijs die hoort bij deze prestigieuze titel in ontvangst nemen tijdens het Computable Awards Gala in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Stol en Nederveen waren vanzelfsprekend trots op de uitverkiezing: “Dit is een erkenning en herkenning voor alles wat we doen om de dienstverlening voor onze inwoners elke dag een beetje beter te maken.” 

Het Kindpakket van de gemeente Zuidhorn is een toepassing die in november 2017 in gebruik is genomen en is bedoeld om kinderen die te maken hebben met armoede te helpen. De gemeente stelt aan ieder kind een budget van 300 euro beschikbaar, dat kan worden besteed bij lokale winkels aan spullen die kinderen nodig hebben. Dan gaat het om bijvoorbeeld een fiets, boeken, sportkleding of speelgoed. Daarmee bevordert de gemeente de participatie en gelijke kansen van deze kinderen en stimuleert de gemeente gelijktijdig de lokale economie.

De gemeente maakt hierbij gebruik van blockchaintechnologie. Hetr Kindpakket is ontwikkeld door Stichting Forus. Deze stichting is opgericht door Jamal Vleij en Maarten Velthuijs. Velthuijs deed in het verleden tijdens zijn stage bij de gemeente Zuidhorn onderzoek naar de kansen van blockchain voor de gemeente. Hij maakte deel uit van het door de gemeente gesponsorde team dat de eerste editie van de Dutch Blockchain Hackathon in 2017 wist te winnen.

Naast de gemeente Zuidhorn dongen ook  projecten van het ministerie van Financiën, de Nationale Politie, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Enschede bij de Computable Awards mee naar de eindoverwinning in de categorie ‘Beste ICT-project bij de Overheid 2018’. Uiteindelijk wees het gecombineerde oordeel van een vakjury en het Nederlandse publiek het Kindpakket aan als winnaar.

Juryrapport
De gemeente Zuidhorn lichtte het project volgens de jury op een inhoudelijk goede en verfrissende wijze toe. “In detail werd beschreven wat de gedachtegang, het proces, de risico’s en de toegevoegde waarde van het Kindpakket wareb. Ook werd een korte en bondige demo live aan de jury gegeven. Het viel de jury al snel op wat de toegevoegde waarde op het gebied van maatschappelijk belang was van het Kindpakket-project.”

“Tevens is dit een project dat in de toekomst veel breder kan worden ingezet dan alleen in Zuidhorn”, oordeelde de jury. “De gemeente gaf ook aan dat de eerste aanzet voor mogelijke samenwerkingsverbanden al is gegeven.”