Gemeente Groningen maakt werkzoekenden “Tech-savvy” in samenwerking met Bossers & Cnossen

Voor haar werkzoekende cliënten is de Gemeente Groningen proactief in het verkleinen van de afstand tot de veranderende arbeidsmarkt. De huidige Nederlandse arbeidsmarkt kent een aantal kansberoepen, die zich concentreren in de volgende sectoren: Techniek-industrie-bouw, ICT, Zorg, Onderwijs, Transport en logistiek, Groen en Horeca.

Momenteel behoort ICT tot de categorie krapteberoepen, waarbij op dit moment “Programmeur” een moeilijk vervulbare vacature is. Er is een grote variëteit aan cursussen, bootcamps, traineeships en gratis tutotrials om “Programmeur” te worden. Niet elke werkzoekende is echter geschikt om programmeur te worden. In de praktijk blijkt dat de voorkeur uitgaat naar kandidaten met een ICT opleiding of achtergrond.

ICT is echter een brede sector, waarbij voor talrijke andere functies ‘affiniteit met IT’ voldoende is voor een werkzoekende om wel in deze sector aan het werk te kunnen. Dit in tegenstelling tot programmeervaardigheden of een ICT-achtergrond, waarmee ICT in eerste instantie geassocieerd wordt.  In dat licht heeft Bossers & Cnossen het Tech-savvy trainingsprogramma ontwikkeld waarin IT-kennis en 21st century skills getraind worden. Met als doel meer kennis van IT en duurzame inzetbaarheid van mensen in de razendsnel veranderende wereld waarin we nu leven. Werken met IT is namelijk geen keuze meer, maar een feit. Hiermee speelt Bossers & Cnossen ook in op de vraag in  naar werknemers die goed en efficiënt gebruik maken van de huidige technologie en de deze technologische ontwikkelingen goed kunnen bijbenen. Met het Tech-savvy maken van haar werkzoekenden vergroot de gemeente Groningen de kansen voor deze groep om te werken in de ICT en in andere sectoren. Het volgen van het Tech-savvy traject levert werkzoekenden het volgende op:

  • Men is op de hoogte van de laatste (IT) trends en ontwikkelingen;
  • Men weet de impact van deze ontwikkelingen op waarde te schatten;
  • Werkzoekenden kunnen beter met gangbare tooling omgaan;
  • Men weet welke tooling beschikbaar is om het eigen werk en dat van (toekomstige) collega’s nog efficiënter en leuker gedaan te krijgen;
  • Werkzoekenden worden adviseur richting hun omgeving als het gaat om slim en effectief samenwerken;
  • Tot slot heeft men uitstekende kennis over het solliciteren in de digitale wereld.

Aansluitend aan het Tech-savvy traject zoekt de gemeente werkplekken en/of stageplekken voor deze groep werkzoekenden. Zie je vanuit jouw organisatie aanknopingspunten? Neem dan contact op met Jelle Vogelzang van de gemeente Groningen. Zijn gegevens: jelle.vogelzang@groningen.nl of 06 316 45 190.