Fred Hassert: “Samenwerking Noord brengt Noordelijke IT-sector in tien jaar naar de top.”

Het Noorden heeft zich ontwikkeld tot een regio die op het gebied van digitalisering en ICT volledig meetelt in Nederland. Sterker nog: in sommige opzichten loopt het Noorden voorop. Voor afgestudeerden in de IT-sector zijn er in Groningen, Friesland en Drenthe veel aantrekkelijke bedrijven, waardoor ze ook in onze regio terecht kunnen voor een uitdagende loopbaan.

En dat is mede te danken aan de activiteiten van Samenwerking Noord, dat organisaties in het Noorden die strategisch werken met IT met verbindt en in oktober 10 jaar bestaat.

Het was, om precies te zijn, op 11 oktober 2011, dat Samenwerking Noord werd opgericht, met als doel om aantrekkelijk werkgeverschap te bevorderen in het Noorden voor mensen opgeleid in de IT. Door te zorgen voor uitdagende werkgevers zou een ‘braindrain’ vanuit het Noorden naar de Randstad kunnen worden voorkomen, en zou de ontwikkeling van de IT-sector als nieuwe pijler onder de economie kunnen worden gestimuleerd.

“In tien jaar tijd is Samenwerking Noord enórm gegroeid. Gingen we van start met acht “founding fathers”, inmiddels zijn tien keer zoveel organisaties bij ons aangesloten”, vertelt Fred Hassert, statutair voorzitter, indertijd één van de oprichters van Samenwerking Noord.

Willen de noordelijke economie en de bedrijven in noord Nederland voldoende concurrerend blijven, dan moet niet alleen de IT-sector zelf floreren, maar moeten er ook voldoende specialisten zijn die solliciteren op IT-vacatures in het Noorden. “Vandaar dat het zeer belangrijk is dat Noordelijke organisaties aantrekkelijk zijn als werkgever, en vooral ook dat jonge mensen wéten dat hier zeer aantrekkelijke functies zijn, bij interessante organisaties”, aldus Hassert.

Eén van de eerste grote wapenfeiten van Samenwerking Noord was de inrichting van het allereerste datacenter van Nederland, in Hoogkerk. Aanvankelijk wilde het Rijk uitsluitend datacenters in de Randstad realiseren, maar grote, in het Noorden gevestigde instellingen als DUO en RDW, ijverden met Samenwerking Noord voor de vestiging van dat centrum in Hoogkerk bij Groningen.

“Dat het ons lukte om dat centrum in Hoogkerk te krijgen was een eerste feestmoment. Want mede daardoor konden we in het Noorden een achterstand omzetten in een voorsprong”.

Samenwerking Noord deed er alles aan om de IT-sector te bevorderen en met kennisbijeenkomsten en evenementen de kennis op peil te houden. Ook de onderlinge contacten werden bevorderd. “Bovendien zorgden we ervoor dat medewerkers van organisaties aangesloten bij Samenwering Noord tijdelijk aan de slag kunnen bij andere organisaties in het Noorden. Daardoor kunnen ze een kijkje nemen in een andere keuken, en hun horizon verbreden. Daardoor heb je als je bij één van onze aangesloten organisaties werkt niet slechts één werkgever, maar maak je deel uit van een netwerk van wel tachtig!’, vertelt Hassert.

Een groot verschil met tien jaar geleden is wel dat IT-afdelingen vroeger een beperkt onderdeel vormden van bedrijven en organisaties. Maar nu vormt de ICT een integraal onderdeel van organisaties: iedereen moet er met IT werken, ze zijn bovendien steeds meer data gestuurd”.

Toch is het voor veel afgestudeerden met een opleiding in de IT nog geen steeds automatisme dat ze na hun studie in het Noorden blijven. Vaak wordt er nog gedacht dat je voor de écht interessante organisaties naar de Randstad moet. “Veel studenten weten niet hoeveel interessante organisaties hier in het Noorden zijn, zoals de RDW, maar ook kleinere commerciële partijen, zoals New Nexus en Get There. En daarom zullen we dat ook in de toekomst moeten blijven uitdragen. Daarom moeten we individuele organisaties meer laten shinen. Zodat afgestudeerden zeggen: “Ik hóef niet naar de Randstad, die mooie kansen en uitdagingen zijn hier in het Noorden ook! Mensen uit de Randstad moeten we verleiden om naar het noorden te komen en daar helpt Samenwerking Noord bij.”

Ook op veel andere terreinen moeten we gezamenlijk werken aan een aantrekkelijk Noord-Nederland, betoogt Hassert. Door het opleiden van talenten, door docenten verder te ontwikkelen, door omscholing, etc.

“We hebben hier in tien jaar tijd in elk geval wel iets neergezet. Het was ook niet voor niets dat de landelijke conferentie ‘Nederland Digitaal’ in Noord-Nederland werd gehouden. We hebben nu een prachtige community van organisaties binnen Samenwerking Noord. Maar we mogen nog steeds blijven dromen over de toekomst, want er liggen nog enórm veel kansen om het Noorden nog aanzienlijk verder te brengen”, aldus Fred Hassert.

 

Samenwerking Noord viert haar 10-jarig bestaand door een tiental gratis digitale lunchsessies aan te bieden aan iedereen in het Noorden. Ze zijn te volgen en terug te kijken op www.vooruitdigitaal.nl

Op 28 oktober is een viering gepland in het provinciehuis in Groningen voor genodigden, gevolgd door een feestelijke borrel voor medewerkers van de ledenorganisaties. Houdt de agenda in de gaten voor aanmelden.