Fred Hassert: ‘Het jaar 2019 was prima voor Samenwerking Noord. En voor 2020 is onze wens…’

Bent u ook al in Kerstvakantiestemming, en blikt u in gedachten al een beetje terug op het nu snel aflopende jaar? Ik wel. Gelukkig kan ik mijn vakantiegevoel combineren met een voldaan gevoel over het nu bijna voorbije jaar. Want 2019 was een prima jaar voor Samenwerking Noord! Al blijft er ook nog iets te wensen, en daar zal ik u graag meer over vertellen.

Maar eerst even wat betreft dat voldane gevoel. We zijn er met z’n allen bij Samenwerking Noord bijvoorbeeld in geslaagd om dit jaar veel kennissessies (groot en klein) te organiseren. Zo gaat het bijvoorbeeld goed met de sessies van het Kennisnetwerk Data Science en krijgen we hier in het Noorden steeds meer kennis over de vraag wat je allemaal nog meer kunt doen met big data. Ook kan ik me mooie sessies herinneren in het Van der Valk Hotel (bijvoorbeeld “cloud”) , in het provinciehuis waren er de agile congressen en afgelopen maand bijvoorbeeld nog een bijeenkomst over HRM.

Het mooie van die sessies is trouwens niet alleen dat je er kennis ophaalt, maar vooral ook dat je nieuwe relaties krijgt en zo je netwerk vergroot. “Kennis uitwisselen en kennismaken!”, zo zou je dan ook de functies van de kennissessies kunnen omschrijven. Door nieuwe kennissen te maken werken we met z’n allen aan een soort eco-systeem voor kennis over IT-onderwerpen en digitalisering in het Noorden.

Nieuwe leden

Ook wat betreft het aantal leden van Samenwerking Noord hadden we in 2019 een mooi jaar. In totaal kwam er een tiental bedrijven bij, waaronder ook NDC, het Waterbedrijf, TKP, ilionx, Ventus nog enkele anderen.

Wens voor 2020: mobiliteit bevorderen

En dan nu even een overpeinzing voor 2020. Het zou mooi zijn wanneer we er met het bevorderen van mobiliteit een schepje bovenop kunnen doen. Ik doel er daarbij op dat het een prachtige doelstelling is van Samenwerking Noord om medewerkers van bedrijven tijdelijk bij elkaar te detacheren. Zo zou je iemand met een bepaalde functie – laten we zeggen een data-analist – tijdelijk kunnen uitlenen aan de provincie. En de provincie zou één van haar specialisten tijdelijk bij een bedrijf kunnen onderbrengen.

‘Ja, ja!’, hoor ik u denken, “dat geeft wel veel gedoe!”. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Want inderdaad moet je daarvoor het één en ander regelen. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat je je medewerkers kans geeft hun horizon te verbreden. Ze kijken bij een ander bedrijf in de keuken, en wie weet, brengt hen dat op nieuwe ideeën, waar de eigen organisatie dan weer van profiteert.

Bovendien: het betekent dat de noordelijke arbeidsmarkt interessant blijft voor medewerkers van bedrijven aangesloten bij Samenwerking Noord. Wanneer ze af en toe elders aan de slag kunnen, zullen ze minder snel naar de Randstad gaan, omdat ze denken dat het gras daar misschien groener is.

Nieuwjaarsbijeenkomst in de NOK van Groningen

Ik verheug me nu al op de Nieuwjaarsbijeenkomst: op 21 januari 2020 om 16.30 uur.

Die is dit jaar namelijk van ongekend hoog niveau. Of liever: óp hoog niveau. Want de Nieuwjaarsbijeenkomst is in NOK, het hoogste gedeelte van het Forum Groningen. Een bijzondere plek, want we zitten er niet alleen aan de top: ook zitten we er in (het gebouw van) de toekomst. Dus een plek op hoog niveau, in de toekomst: een locatie die de betekenis van Samenwerking Noord beter illustreert hadden we niet kunnen wensen.

Aanmelden Nieuwjaarsbijeenkomst

Meld je dus snel aan voor de Nieuwjaarsbijeenkomst!

En alvast een gelukkig en digitaal Nieuwjaar!