Fred Hassert: “Gaan we straks gewoon terug naar onze oude vertrouwde werkplek?”

Het kabinet heeft per 1 juni de coronamaatregelen in Nederland versoepeld. Dat betekent dat we weer het terras op kunnen, een filmpje kunnen pakken en dat kinderen weer de hele dag naar school gaan. Maar óok dat heropening van kantoren en bedrijven weer een stap dichterbij komt. De vraag is dan wel: gaan we straks gewoon op de oude voet verder, en keren we terug naar onze oude werkplek? Of is er in die paar maanden tijd iets fundamenteel veranderd?

Dat zijn vragen waar tal van managers, personeels- en hrm- functionarissen zich het hoofd over breken, ook bij de organisaties die zijn aangesloten bij Samenwerking Noord. Om die reden organiseert Samenwerking Noord binnenkort dan ook een Webinar over het onderwerp: “Terug naar de Werkplek”. Aan het webinar doen verschillende facilitaire managers en hoofden P&O en IT mee, die vanuit hun eigen kennis hun licht over het onderwerp laten schijnen.

Daar waar we vanwege het corona-virus juist 1,5 meter afstand moeten houden, wordt de samenwerking met onze Friese collega’s van Connect.frl juist steeds intensiever. We organiseren namelijk samen tal van actuele webinars, waaronder een webinar over het thema ‘vitaliteit’. Want zeker in dit corona-tijdperk is het cruciaal dat iedereen in vorm is en voldoende beweegt.

Door de corona-crisis heeft het organiseren van webinars een stevige impuls gekregen. Zeker onze organisaties moeten nu natuurlijk laten zien dat we digitaal antwoord kunnen geven op de huidige situatie. En het organiseren van webinars is daartoe één van de mogelijkheden. We maken er nu écht werk van en we ontdekken dat er technisch gezien meer mogelijk is dan we tot nu toe hebben gedaan. Dat bleek onlangs ook toen we een webinar hadden met als spreker trendwatcher Jarno Duursma.

En zo willen we ook nog, samen met de IT Academy en Connect.frl op 24 juni een webinar organiseren met als spreker Jo Caudron, internetpionier, serial entrepreneur en founding partner van Duval Union Consulting en Scopernia. Tijdens dit webinar spreekt Jo over een entry strategie voor het nieuwe normaal en presenteert hij een optimistisch plan voor een post-corona wereld.

Het is mooi dat wij er met onze webinars in slagen om topsprekers te strikken. We hebben plaats genoeg voor belangstellenden: het webinar kan door vijfhonderd mensen worden gevolgd.

En zo slagen wij er goed in om de band met onze leden te onderhouden. Ook de kennissessies gaan digitaal door, en ook onze ledenvergadering die we via Teams organiseerden verliep prima. Natuurlijk: het allermooiste zijn natuurlijk gewoon de live bijeenkomsten, maar onze digitale alternatieven zijn toch een waardig alternatief.

Overigens zijn we ook bezig om samen met Hanzehogeschool en Noorderlink een seminar (‘HR meets IT’) te organiseren met Loes Damhof. Zij werd in 2016 gekozen tot Docent van het Jaar en is docente Game Design & Development aan de Hanzehogeschool in Groningen.  Het thema is ‘Futures Literacy’, volgens velen de ultieme 21st century skil, waarin alles aangaande de toekomst van de IT-professional samenkomt: kritisch denken, cognitieve flexibiliteit, creativiteit en empathie.

Terug naar de oude werkplek?
En zo, door het organiseren van- en het experimenteren mét webinars geven ook wij antwoord op de coronacrisis. Daarbij proberen ook wij meer uit webinars te halen dan we eerder dachten dat mogelijk is. Zo kun je tijdens webinars polls organiseren, LinkedIn profielen koppelen, of chatten met sprekers. En na een algemene inleiding kun je in deelgroepen verder praten met elkaar, en zo de onderlinge band versterken.

Deze ontwikkelingen zullen alleen maar verder gaan. En zullen uiteindelijk ook grote invloed hebben op onze manieren van werken. Want voor velen zal gelden: is het nog wel nodig om elke dag naar kantoor te gaan? En als dat niet zo is, wat zullen daarvan de gevolgen zijn voor de kantoren en kantoorgebouwen?

Vroeger ging je, als je een bedrijf had met zeshonderd medewerkers, automatisch uit van een gebouw met zeshonderd werkplekken. Maar dat is in de toekomst vast niet meer nodig. En dat betekent weer dat er veel minder behoefte is aan kantoorgebouwen, en dat we heel van kantoorgebouwen in Groningen kunnen verbouwen tot appartementen of studentenwoningen.

En dát is misschien een mooi onderwerp voor een volgend webinar…