Even voorstellen: Harold van Emst, secretaris van Samenwerking Noord

“Er is veel enthousiasme en energie bij Samenwerking Noord. In enkele jaren tijd is er al veel bereikt. Dat mag echter geen reden zijn om tevreden achterover te leunen, integendeel: er valt nog een wereld te winnen om te zorgen voor een optimaal ICT-klimaat in Noord-Nederland, waarbij we goed opgeleide ICT-ers voor het Noorden kunnen behouden. Eigenlijk zijn we nog maar pas begonnen.” Dat zegt Harold van Emst, die onlangs is aangetreden als secretaris van Samenwerking Noord.

“Sinds kort bestaat er ook de mogelijkheid dat private partijen zich bij Samenwerking Noord aansluiten, het netwerk is dus groeiende. Dat is een hele mooie ontwikkeling”, aldus Van Emst. “De uitdaging voor Samenwerking Noord is om dit proces goed te organiseren en te faciliteren. Op die manier kunnen we onze doelen nog beter realiseren.”

Secretariaat
Harold van Emst (54) is in dienst van de Hanzehogeschool Groningen en heeft de laatste jaren interne interim opdrachten uitgevoerd. Zijn laatste ‘Brusselse’ project was om vanuit het Marian van Os Kenniscentrum voor Ondernemerschap van de Hanzehogeschool het Europees zakendoen van het MKB in Noord-Nederland te stimuleren.

Daarnaast is hij nu dus met veel plezier secretaris bij Samenwerking Noord. “Onze voorzitter Fred Hassert is duidelijk het boegbeeld van onze organisatie. Samen met hem zit ik in een kernteam, met daarin ook de drie relatiemanagers. Zij zijn druk bezig met het voeren van gesprekken met bedrijven en organisaties die interesse hebben om mee te doen aan Samenwerking Noord. Daarnaast halen zij relevante ontwikkelingen op uit de markt zodat nieuwe initiatieven zoals events en opleidingen kunnen worden georganiseerd. In nauwe afstemming met de stuurgroep en onze leden geven we samen Samenwerking Noord op deze manier vorm”, vertelt Harold.

Als secretaris wil hij een soort verbindende schakel zijn tussen de leden en het kernteam. “Ik ben een beetje een spin in het web. De rol brengt met zich mee dat je meer op de achtergrond actief bent en dat je tegelijk nauw betrokken bent bij het organiseren of het maken van agenda’s.”

Uitwisseling
Van Emst vindt wel dat de onderlinge uitwisseling van personeel bij de aangesloten instellingen en bedrijven nog een ‘boost’ zou kunnen krijgen. “Veel organisaties realiseren zich nog te weinig dat het echt niet altijd noodzakelijk is om externe consultants in te huren. Ze kunnen ook heel goed een beroep doen op andere aangesloten organisaties, met de vraag of daar misschien iemand is die tijdelijk bij hen aan de slag kan, bijvoorbeeld vanuit de Projectmanagerspool van Samenwerking Noord. Onze ervaringen met dit uitwisselingsmodel zijn positief en ik denk dat de aangesloten bedrijven daar vaker gebruik van kunnen maken. Het gaat hierbij volgens mij vooral om bewustwording dat deze mogelijkheid er is. Een dergelijke aanpak draagt bij aan het delen van kennis tussen de aangesloten leden. En, zeker niet onbelangrijk, het versterken van de duurzame inzetbaarheid van vele medewerkers in Noord-Nederland. Wat dat betreft valt er nog een wereld te winnen!”