Ervaringsverhaal Johan Leenstra – Bedrijfsanalist bij de RDW

Een DUO baan

Johan Leenstra  is in maart dit jaar bij DUO aan de slag gegaan als bedrijfsanalist. Hij doet verslag van zijn bevindingen. Na meer dan 10 jaar bij de RDW had ik echt zin in iets nieuws en dat heb ik op een mooie manier gevonden via de Noordelijke Samenwerking. Mijn vertrek bij RDW is niet definitief, uitgangspunt is een jaar volledig mee te draaien bij DUO. Een jaar is enerzijds lang genoeg om de situatie bij de DUO helemaal te doorleven en ook werkelijk toegevoegde waarde te leveren, anderzijds nog niet zo lang dat ik niet meer weet wie mijn collega’s bij RDW ook al weer zijn.

Aandachtsgebieden

Ik ben bij DUO al snel aan de slag gegaan op de aandachtsgebieden van examens en digitalisering van diensten via internet. De inhoudelijke materie bij DUO is volledig nieuw: hier geen voertuigen, keuringen, rijbewijzen en parkeerrechten om maar een paar te noemen, maar wel studenten, onderwijsinstellingen, diploma’s en vooral veel financiën rondom onderwijs. Aan mijn behoefte om te blijven leren en nieuwe zaken te ontdekken wordt dan ook prima voldaan.

Samenwerking

Ondanks de grote inhoudelijke verschillen zijn er uiteraard herkenbare bewegingen zoals steeds meer samenwerking binnen de overheid, focus op digitalisering van diensten en standaardisering van processen en technologie. Juist op die vlakken is het als analist waardevol om te blijven kijken hoe men de zaken elders aanpakt. Op het vakgebied van o.a. analisten en architecten wisselt de RDW al geruime tijd kennis uit met partijen als DUO. Kennisuitwisseling en samenwerking worden echter nog veel gemakkelijker en vanzelfsprekender met concrete uitwisseling van medewerkers. Er kan van beide zijden heel snel een beroep op elkaars kennis en relaties worden gedaan, en dat gebeurt dan ook. Een vraag over hoe specialistenproducten als informatie- of situatieanalyse elders worden gedaan? Een onderzoekje is snel gedaan. Een onderzoek bij DUO naar verstrekking van persoonsgegevens en toestemmingenregistratie, waarbij ook de situatie bij RDW wordt genoemd? Een telefoontje naar een RDW-collega hoe dat exact zit is dan snel gepleegd. En is de RDW bezig met vervanging van microfilms? Iemand weet dan blijkbaar alweer dat ik daar bij DUO ook wat mee doe, en al snel wordt de samenwerking gezocht. Wat mij betreft nu al volop concrete voorbeelden hoe je van elkaars expertise gebruik kunt maken.

Aanrader

Samenwerking en uitwisseling tussen organisaties wordt steeds gemakkelijker, gewoner en uiteindelijk misschien wel noodzakelijk voor zowel werknemer als bedrijf om bij te blijven op het vakgebied. Platforms als Noordelijke Samenwerking helpen daarbij en gelukkig participeert RDW daarin. Wat mij betreft echt een aanrader. Wil je meer weten? Neem eens contact met me op via johan.leenstra[at]duo.nl.