‘Disruptie’: Zal IT de samenleving gaan ontwrichten?

Blog Fred Hassert, voorzitter Samenwerking Noord – ‘De wereld is dankzij de informatietechnologie de afgelopen decennia enorm veranderd, maar ik heb de indruk dat er nog ongekend grote technologische veranderingen aan zitten te komen. Daar zullen wij hier in het Noorden ook veel van gaan merken. De gevolgen van die veranderingen zullen waarschijnlijk niet uitsluitend positief zijn voor onze samenleving, en ik denk dat het goed is dat we daar nu al over na gaan denken. ‘Disruptie’, zo worden ingrijpende veranderingen in de samenleving ten gevolge van technologische ontwikkelingen wel genoemd. En dat zal dan ook het thema zijn van ons komende congres, het vierde van dit jaar.’

Fred Hassert, CFO bij de provincie Groningen, is voorzitter van Samenwerking Noord. In een blog praat hij u bij over actuele ontwikkelingen. Niet alleen over Samenwerking Noord als organisatie, maar ook over relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Hierbij de eerste aflevering.

Als ik aan het thema ‘disruptie’ denk, dan denk ik bijvoorbeeld aan welke gevolgen de komst van zelfrijdende auto’s kan hebben. Zo zullen vrachtwagens straks zeer precies op elkaar afgestemd in colonne gaan rijden, uiteindelijk misschien zelfs zonder chauffeur. ‘Platooning’, zo noemen ze dat. Maar dat betekent wel dat zeer veel mensen hun baan verliezen. Ik geloof dat drie procent van alle arbeidsplaatsen in Nederland te maken heeft met goederenvervoer.

Ook veel andere banen komen op de tocht te staan: bij schadeherstelbedrijven. Bij verzekeraars. Bij hulpverleners en politie. Zo gaat er een hele hoop veranderen, en dan heb ik het nog niet eens over robotisering of de verdere ontwikkeling van ‘Watson’ door IBM. En daar komt dan ook nog ook nog The Internet of Things bij.

In het verleden creëerde de IT sector banen. Maar ik begin me langzamerhand wel af te vragen of dat in de toekomst ook nog zo zal zijn. Want kijk bijvoorbeeld ook eens naar 3D-printing: in de toekomst kun je in een paar dagen een huis bouwen van de onderdelen die op de bouwplaats zijn geprint. En dan is er ook nog de verdere ontwikkeling van drones.

Met deze bespiegelingen wil ik beslist niet een droevig scenario schilderen. Het enige wat ik ermee wil aangeven is dat de samenleving straks verder, en waarschijnlijk ook ingrijpend, zal veranderen. Welnu: het lijkt mij een zeer boeiend onderwerp om over van gedachten te wisselen, en daarom verheug ik me nu al op ons congres waarvan we de datum nog definitief moeten vaststellen. Net zoals de vorige congressen over Big Data (Leeuwarden) en Internet of Things (Assen) ook zeer inspirerend waren. Op 11 november is er nog een Agile-congres, waarschijnlijk in het provinciehuis in Groningen.

Met Samenwerking Noord gaat het gelukkig behoorlijk goed! Er zijn inmiddels 38 organisaties bij ons aangesloten. En we zijn nu ook in gesprek met commerciële partijen, in de hoop dat zij zich ook bij ons willen aansluiten. Dat zou een geweldige extra impuls kunnen zijn voor Samenwerking Noord. Want wij als instellingen hebben hun kennis vaak nodig, evenals hun innovatiekracht en adoptievermogen. Maar anderzijds hebben wij als 38 organisaties ook veel te bieden aan de particuliere bedrijven in het Noorden: ontiegelijk veel kennis en kunde.

En allemaal – instellingen en bedrijven – hebben we er belang bij dat studenten hier in het Noorden blijven, wanneer ze hun studie hebben afgerond. En dan is het toch fantastisch dat we door samenwerking die studenten echt een perspectief kunnen bieden: werken bij een van de aangesloten instellingen en bedrijven van Samenwerking Noord, met de kans om tussentijds te switchen. Dan kunnen ze bij prachtige organisaties werken, en kunnen ze heerlijk in het Noorden blijven wonen!

Een andere mooie ontwikkeling die ik nog even wil melden, is dat we qua organisatie ook weer op volle sterkte zijn. Er zijn nu drie nieuwe relatiemanagers die de contacten met de 38 leden onderhouden. Dat zijn Gertjan Ridder (RDW), Kars Wierts (provincie Groningen) en Margreet Beverwijk (UMCG).

Samen zullen we proberen Samenwerking Noord te versterken.

Want het gaat dan misschien goed, maar het kan altijd beter!

Fred Hassert