Fred Hassert over Digitale Top: ‘Schítterende kans voor Noordelijke IT-sector om te shinen!’

‘Wát een mooi nieuws voor Noord-Nederland! Onlangs kregen we te horen dat de conferentie Nederland Digitaal (“Digitale Top”) – een digitaliseringsevenement waar het Nederlandse bedrijfsleven, onderwijs- en overheidsinstellingen zich in samenhang presenteren – dit voorjaar in Groningen wordt gehouden. Dat nieuws was wat mij betreft een van de mooiste nieuwsfeiten van dit jaar. Want dit evenement, van 16 tot en met 19 maart, biedt een schítterende gelegenheid om ons van onze beste kant te laten zien, en om te tonen wat bij ons in het Noorden state of the art is. Niet alleen Groningen is straks gastheer van dit evenement, een deel van de activiteiten zal ook gehouden worden in Leeuwarden, Emmen, Assen of Drachten.

Ben ik misschien een beetje té enthousiast? Nee, echt niet! Want voor Nederland, en de top van het bedrijfsleven en politiek, is de conferentie een prestigieus evenement. Nederland wil zich verder ontwikkelen op digitaal gebied, of op het gebied van Artificial Intelligence of digitale democratie , en dan is het dus van nationale betekenis dat tijdens zo’n top de meest interessante ontwikkelingen worden gepresenteerd.

Niet alleen qua inhoud, maar zeker ook qua omvang belooft het een voor het Noorden ongekend evenement te worden. Vier dagen lang zullen er activiteiten worden georganiseerd op tal van locaties in Groningen: van Martiniplaza en Forum tot Academiegebouw.

Wij van Samenwering Noord zijn betrokken bij het samenstellen van het programma. Wat mij betreft kunnen we niet ambitieus en enthousiast genoeg zijn om er een onvergetelijk evenement van te maken. Niet alleen voor insiders, maar ook voor een brede groep belangstellende inwoners: ook kinderen, studenten etc. uit Friesland, Groningen en Drenthe.

De conferentie is ook een unieke kans om de rest van Nederland te laten zien wat we allemaal in huis hebben in het Noorden. Langzamerhand is men zich daar ook in de Randstad zeker wel van bewust. Want kijk maar eens hoeveel bedrijven er jaarlijks uit het Noorden terecht komen op de lijst van de Deloitte Fast Fifty. En wat ook indrukwekkend is voor mensen die hier niet vandaan komen, is dat wij in het Noorden op een geweldige manier samenwerken. Niet alleen binnen Samenwerking Noord, maar ook de Noordelijke Online Ondernemers (NOO), of Connect Frl. Ik weet zeker dat één van de redenen dat wij hier de Digitale Top organiseren het feit is dat wij hier ontiegelijk goed samenwerken tussen onderwijs, ondernemers en overheid.

Fantasie, ideeën en creativiteit welkom

Ik wil iedereen met leuke ideeën voor demonstraties oproepen om deze vooral bij ons te melden. Volgens mij is er heel veel mogelijk. We zouden – ik noem maar even iets – een unieke 3d auto kunnen tonen. Of demonstraties van in formatie vliegende drones. Of we kunnen laten zien wat 3d printing allemaal kan, een hackathon voor kinderen organiseren of een masterclass digitalisering voor bestuurders. Maar ook op het gebied van a.i. is er hier veel om te laten zien. En we werken al aan een innovatiemarkt met 3D printers en bijvoorbeeld robots in een tent op de Grote Markt, en we willen iets gaan doen met digitale kunst.

De Conferentie Nederland Digitaal biedt Noord Nederland een fantastische kans om te laten zien wat wij hier allemaal kunnen. Die kans moeten we echt oppakken. Het moet dus veel meer worden dan een vierdaagse conferentie over digitale ontwikkelingen: het moet echt een onvergetelijke belevenis worden voor burgers, studenten, kinderen en professionals. En dat allemaal op zo’n manier dat we hier de volgende slagzin écht waar gaan maken: “Welkom in het Noorden! Welkom in de toekomst!”.