‘De proef met commerciële partijen bij Samenwerking Noord is geslaagd’

Voor Samenwerking Noord stond het jaar 2017 mede in het teken van een proef met de komst van commerciële partijen. Recent was Samenwerking Noord nog vooral een samenwerkingsverband voor overheidsorganisaties en non-profit instellingen. Nu, met het eind van het jaar 2017 in zicht, concludeert Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, dat de commerciële bedrijven een versterking vormen voor de organisatie. “Proef geslaagd, met af en toe wat hobbels”, zo vat Fred Hassert de ervaringen van het afgelopen jaar samen.

“Samenwerking Noord is een samenwerking tussen de drie O’s: Onderwijs , Overheid en Ondernemers. En dat is mooi en van toegevoegde waarde”, aldus Hassert. “Wij moeten de ondernemers niet zien als commerciële partijen maar als partners om het noorden te profileren en zij moeten ons niet zien als omzetmachine, maar ook als partner om samen kennis, kunde en studenten hier te houden en er een aantrekkelijk regio van te maken. Opzij met vooroordelen en op naar een sterk Noorden.”

2017 was het jaar dat de commerciële partijen zich bij Samenwerking Noord konden aansluiten. “Dat gaat goed! Het was soms even een zoektochtje, en we moesten misschien even aan elkaar wennen, maar wat mij betreft is het een succes geworden. Er hebben zich nu twaalf commerciële partijen bij ons aangesloten.”

Dat de proef gunstig is verlopen verbaast de voorzitter niet echt. “Want wat ons verbindt is dat we allemaal hetzelfde willen: een positief imago voor Noord-Nederland als bloeiende ICT-regio, dat er hier veel ICT studenten worden opgeleid die na afloop van hun studie ook hier in onze regio blijven, en ook dat er hier voldoende goede docenten rondlopen.”

Ook streven alle aangesloten organisaties en commerciële partijen naar ‘aantrekkelijk werkgeverschap’, ook al zijn de belangen soms wat anders. “In het begin was er wat onwennigheid. Maar dat is snel voorbijgegaan. We zijn echt heel blij met de komst van de private bedrijven. Daardoor versterken we onze functie als netwerk, kunnen we meer voor elkaar betekenen en kunnen we er samen de schouders onder zetten om een zo goed mogelijke arbeidsmarkt voor ICT-personeel in het Noorden te krijgen.”