“Dankzij Samenwerking Noord een baan naast mijn studie”

Maysa Chahbari werkt dankzij bemiddeling van Samenwerking Noord sinds mei 2020 bij NORISK. Melle Steringa, directeur en mede-eigenaar van NORISK Visionair, nam Maysa aan als Junior Informatie Consultant. Maysa: “Ik plaatste mijn cv op Linkedin en via via werd deze opgemerkt door Samenwerking Noord. Mijn cv is door hen gekoppeld aan NORISK en daarop volgde een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek”, zo kan het dus gaan.

Data-analyse en consultancy
Maysa is bezig met de laatste fase van de bachelor Technische Bedrijfskunde en wil graag meer ervaring opdoen met data-analyse. Tot afgelopen februari werkte Maysa anderhalf jaar als student-consultant bij de Young Advisory Group, waar ze samen met studenten uit allerlei studierichtingen bezig was met het binnenhalen en uitvoeren van projecten. Hier maakte ze kennis met het vak Consultancy, dat haar erg aanspreekt. In haar nieuwe functie bij NORISK komen beide Interesses samen: zowel consultancy als data-analyse: “bij NORISK verzamel ik informatie over ziekteverzuim voor een klant, zodat er steeds een beter inzicht ontstaat over de bedrijfsvoering. Dit project loopt tot het eind van dit jaar”.

NORISK
Melle werkt 6 jaar bij NORISK en is bovendien bestuurslid van de Friese evenknie van Samenwerking Noord: Connect.frl. NORISK vertaalt de informatiebehoefte van klanten naar interactieve rapportages. NORISK rolt werkplekken uit en beheert ze, waarbij klanten direct beschikken over de functionaliteiten van hun online werkplek. Er werken ongeveer 40 mensen. De meeste klanten komen uit de zorgsector. Meer informatie vind je op www.noriskit.nl/data-apps

Sollicitatie
Melle nam telefonisch contact op met Maysa nadat hij via Samenwerking Noord was geïnformeerd. Hij vertelde over de organisatie en over de missie en de visie van het bedrijf. Melle wil met NORISK “gestaag en kwalitatief groeien, dat is een visie die moet passen”. Uiteraard wil Melle ook weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Tijdens een tweede telefoongesprek nodigt Melle, Maysa uit op kantoor om kennis te maken met een collega. Het feit dat Maysa studeert is geen enkele belemmering: Maysa werkt twee dagen voor NORISK en één dag aan haar studie. “Ik heb altijd leuke dingen gedaan naast mijn studie. Data-analyse past bij mij. Het is geweldig hoe je een enorme hoeveelheid data met één druk op de knop kunt visualiseren en inzichtelijk kunt maken voor de klant. In september 2021 start mijn Master. Of het Econometrie wordt of Transport en Planning weet ik nog niet. Wellicht dat mijn werkervaring duidelijkheid biedt”.

Samenwerking Noord
Melle is geabonneerd op de Nieuwsbrief van Samenwerking Noord, Maysa gaat dat snel doen. Melle heeft wel eens een webinar gevolgd via Samenwerking Noord, maar vindt het soms lastig zijn aandacht erbij te houden. Ook bij online vergaderingen mist Melle dat je kunt zien hoe mensen in hun vel zitten, “je mist de interactie”. Maysa vindt online overleggen prima als noodoplossing en het scheelt veel reistijd. “Maar live-overleg is veel motiverender en je mist lichaamstaal tijdens online overleggen. Ook mis ik mijn studiegenoten.”

Zand
Ten slotte geven Melle en Maysa als tip mee dat organisaties zeker ook hun voordeel kunnen doen met studenten die nog (lang) niet klaar zijn met hun studie. Volgens Maysa zijn er veel studenten die graag een paar dagen per week willen werken in het vakgebied waarvoor ze worden opgeleid om wat ze leren in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Dat geldt niet alleen voor studenten die nog studeren aan de universiteit, dat geldt ook voor hbo-ers en mbo-ers die nog bezig zijn met hun studie. Melle: “Je loopt het risico dat studenten na verloop van tijd verder gaan kijken, dat is waar en dat is goed! Het is net als het vasthouden van zand: hoe harder je knijpt, hoe harder het door de vingers sijpelt. Je kunt beter een klimaat van continue verbeteren creëren waardoor je een ‘employer of choice’ wordt en blijft”.