Bomvolle Bossers & Cnossen Experience Day biedt volop stof tot nadenken

Het magazijn van Bossers & Cnossen had in de aanloop naar de BnC Experience Day op 15 november een indrukwekkende make-over gekregen. Tussen de stellingen vol pallets hardware was een bijzondere eventstage ingericht, met plek voor zo’n honderd bezoekers. Zij kregen boeiende keynotes van Bossers & Cnossen-directeur Jeroen Bos en Voys- en Spindle-oprichter Mark Vletter voorgeschoteld en konden deelnemen aan twee breakout-sessies vol beschouwingen op de nieuwste ontwikkelingen in zowel techniek als bedrijfsvoering.

Jeroen Bos opende het bal met zijn keynote ‘De Gebruiker de Baas’. Daarin wees hij op de almaar groeiende impact die de digitalisering op onze dagelijkse werkzaamheden heeft, en de verandering die deze ook in de IT-branche teweegbrengt. “De afgelopen dertig jaar hebben we als Bossers & Cnossen veel, heel veel computers geleverd en geïnstalleerd. Maar die tijd is nu (bijna) voorbij: het zal niet al te lang meer duren voordat iedere nieuwe werknemer z’n eigen device meeneemt en daar al zijn werkzaamheden op kan doen. Daardoor komt de focus veel meer op het gedrag van die personeelsleden te liggen dan op de techniek die ze gebruiken.”

“Het is aan ons om daarop in te spelen”, aldus Bos. “Als we bestaansrecht willen houden, moeten we mee veranderen. We richten ons dus steeds meer op skills in plaats van hardware. De vraag is niet meer welke computer iemand nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen, maar welke digitale skills hij of zij moet leren.” Gelukkig zit verandering stevig in het DNA van Bossers & Cnossen verankerd, zo ziet Jeroen Bos, die daarbij ook wees op de transitie naar een holacratische bedrijfsstructuur die het ICT-bedrijf heeft ingezet en de overstap naar het nieuwe service management-programma ServiceNow. “Het is retemoeilijk om de organisatie en cultuur binnen een bedrijf te veranderen, daar weten we zelf inmiddels alles van”, zegt hij met een glimlach.

Na Bos’ keynote verspreidden de ongeveer honderd bezoekers zich over vier breakout-sessies. Op het main stage verzorgde Data Scientist Willem Hendriks van IBM een introductie over AI en Machine Learning met als titel ‘AI?! What the hell?!’. Op andere plekken in het hoofdkantoor vertelden Maryciel Bakker over de mogelijkheden die Narrowcasting te bieden heeft, ging Carolyn Veldbloem dieper in op het Tech Savvy-programma van Bossers & Cnossen en presenteerde Tim Velthuis de (on)mogelijkheden van een transitie naar de cloud. Voor wie er niet bij kon zijn: de presentaties van de breakout-sprekers zijn allemaal terug te vinden op www.experience-bnc.nl.

Na de eerste breakout-ronde en een daaropvolgende stevige lunch was het de beurt aan online ondernemer Mark Vletter om zijn keynote ‘Shadow IT (z)onder controle te presenteren. Shadow IT is een term voor alle IT-functionaliteiten die binnen een organisatie gebruikt worden, maar die buiten de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling vallen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die liever Dropbox dan SharePoint gebruiken of Whatsapp in plaats van andere, voorgeschreven communicatietools. Vletter pleitte ervoor om dergelijke Schaduw IT niet uit te bannen maar om het juist te omarmen en het zo maximaal voor je organisatie te laten werken.

Na Vletters betoog was het tijd voor een tweede breakout-sessie. Maryciel Bakker, Carolyn Veldbloem en Tim Velthuis gingen deze ronde op herhaling, maar de aanwezigen konden ook kiezen om de presentatie van Pieter Schouten (HP) bij te wonen. Hij ging dieper in op moderne manieren om ICT-werkplekken optimaal af te stemmen op hun gebruikers.

Na de laatste breakout-ronde was het natuurlijk tijd om alle indrukken met elkaar te delen onder het genot van een hapje en een drankje. De keynotes en breakout-sessies gaven hiertoe in ieder geval voldoende aanleiding.