Ervaringsverhaal Bianca Top – Projectleider/Architect bij de Provincie Groningen

Even voorstellen
In het laatste jaar (1998) van de opleiding Retail Management ben ik als stagiaire gestart bij BSO/Origin (nu Atos) met als opdracht: onderzoek welke ICT diensten kunnen worden aangeboden aan het MKB op gebied van e-commerce. Je kan je nu niet meer voorstellen dat dit onderzoek nodig was, de uitkomst was destijds dat een deel van de ondernemers het verkopen van producten/diensten via internet absoluut niet zag zitten!

Na de stage periode ben ik in dienst gekomen bij Origin en een MCSD traject gevolgd. Mijn eerste inzet was bij KPN Telecom (Billing) als programmeur en technisch ontwerper  m.b.t. applicaties voor grote bedrijven om facturen te kunnen specificeren en rapportages te kunnen maken. Van 2000 tot halverwege 2003 ingezet bij Essent Kabelcom (nu Ziggo) in Zwolle als functioneel ontwerper en informatieanalist voor diverse systemen. Daarna volgde een heel leuke en leerzame tijd  bij de NAM/Shell (Assen/Den Haag) als informatieanalist/adviseur voor systemen om kennis en informatie uit te wisselen zoals LiveLink, Netmeeting en specifieke applicaties . Na de buitenlandse reizen (met name naar Noorwegen) en veel kilometers op de snelweg voor de volgende opdracht in 2005 op de fiets naar het provinciehuis in de binnenstad (ik woon in Groningen in de wijk Helpman) voor diverse klussen als informatieanalist en projectleider. In 2007 ben ik als projectleider in dienst gekomen bij de provincie Groningen voor het project digitalisering van de GS procedure.  In de jaren daarna heb ik verschillende rollen (informatieanalist, teamleider, projectleider en architect) uitgevoerd.

Waar ben je op dit moment werkzaam en met welke werkzaamheden?
RDW ICT bedrijf. Ik ben betrokken bij een pilot voor het digitaal kunnen overschrijven van een voertuig (digitaal Tenaamstellen). Je hoeft dan niet meer naar het postkantoor als je een auto koopt. Om deze dienst aan te kunnen bieden is het noodzakelijk om vast te stellen wie de koper is. Inloggen met DigiD is onvoldoende en wordt  aangevuld met authenticatie op afstand bijvoorbeeld m.b.v. je paspoort. De pilot is ontstaan vanuit het landelijk project eID en zal op termijn aansluiten op het eID stelsel.  Ook voor erkende garagebedrijven wordt de dienst digitaal aangeboden (opnemen in bedrijfsvoorraad) de authenticatie verloopt voor de bedrijven via certificaten.
Daarnaast doe ik klussen op het gebied van informatiebeveiliging en architectuur waarbij ik veel leer over de aanpak van de RDW en mijn eigen kennis en ervaring kan inbrengen.

Vanwaar heb je deze stap ondernomen?
Ik heb eind vorig jaar een informatiebeveiligingscursus (CISSP) gevolgd en wil hier meer kennis en ervaring mee opdoen. Bij RDW zijn meer mogelijkheden op het gebied van informatiebeveiliging dan bij de provincie Groningen. Daarnaast is het na 7 jaar provincie goed en leerzaam om een periode ergens anders te werken en kennis/ervaring uit te wisselen.

Hoe bevalt de wisseling naar een nieuwe werkgever?
Goed, het is een uitdagend traject waarop veel druk staat en de oplossing nog niet vaststaat (wat  mij betreft de leukste trajecten!). De samenhang en soms spanning tussen bedrijfsproces, ICT en informatiebeveiliging zie je mooi terug en wordt goed opgepakt door een goede samenwerking en het met z’n allen gaan voor het oplossen van het vraagstuk.

Merk je verschillen op in de bedrijfsculturen?
Ja, er zijn verschillen. RDW heeft grote ambities en kent voor sommige trajecten een snelle besluitvorming waardoor je als project snel meters kan maken.  Er zijn ook grote overeenkomsten zijn tussen RDW en provincie Groningen.

Voor hoelang ben je werkzaam voor je nieuwe werkgever en keer je daarna weer terug naar je oude werkgever?
De detachering is voor een half jaar.

Heb je tips voor je collega’s die denken aan wisselen van werkgever?
–    Denk na wat je kan bieden en wat je wil halen
–    Ga praten met toekomstige collega’s
–    Neem zelf initiatief

Hoe zie jij deze ervaring voor de toekomst?
Het is zeker een voordeel. Je bouwt nieuwe kennis en ervaring op. Leert een andere omgeving kennen en je krijgt een groter netwerk.  Ook dwing je jezelf om uit je comfortzone te komen en krijg je daar veel energie voor terug.