Arjen Visser, ICT-Partners: ‘We moeten met z’n allen oog houden voor de lange termijn’

Met zijn dertig consultants bij tal van opdrachtgevers in heel Noord-Nederland is het maar moeilijk voor te stellen dat ICT-Partners Noord nog maar vijf jaar bestaat. Maar afgelopen oktober vierde het bedrijf toch echt zijn eerste lustrum. En niet alleen in de noordelijke ICT-wereld hebben oprichter Arjen Visser en de zijnen snel naam gemaakt; ook binnen Samenwerking Noord heeft de ICT-dienstverlener inmiddels zijn waarde meer dan bewezen.

“In de eerste maanden na de oprichting heb ik me nog weleens afgevraagd waar ik in hemelsnaam aan was begonnen. Het heeft me nogal wat energie gekost om alles in beweging te krijgen”, zo blikt Arjen Visser terug op de beginfase van ICT-Partners Noord. “Maar als ik nu zie met welke leuke dingen we allemaal bezig zijn, is dat het allemaal meer dan waard geweest”, voegt hij daar met een brede glimlach aan toe.

Het succes van ICT-Partners is volgens Visser voornamelijk te danken aan de focus op het technische infrastructuurvlak. “Toen ik ICT-Partners begon, samen met mijn compagnon Rudi Rondhuis, deden we dat vanuit onze overtuiging dat er in het Noorden ruimte was voor een dienstverlener die zich volledig focust op de infrastructuur. Het is een deelgebied van de ICT waarin zoveel innovatie plaatsvindt dat je het – zeker als relatief kleine onderneming – simpelweg niet kunt bijhouden als je er nog van alles naast doet.”

Techneutenclub
Hij omschrijft het bedrijf dan ook als een echte ‘techneutenclub’. “We zijn allemaal een beetje gek van wat we doen en willen voortdurend op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Dat doen we onder meer in onze interne kennisteams, die rond vier thema’s zijn ingericht: Microsoft, End User Computing, Security en Open Source. Mede dankzij die kennisteams kunnen we voorop blijven lopen in de ontwikkelingen en dus van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten.

Inhoudelijke doorontwikkeling staat bij ICT-Partners dus hoog in het vaandel. En niet alleen op het technische vlak, maar ook als het gaat om ‘soft skills’. Onze consultants zitten vrijwel per definitie in transitieprocessen binnen organisaties. Dat zijn immers de momenten waarop wij worden ingeschakeld. Wil je zo’n proces optimaal laten verlopen, dan zijn goede soft skills onmisbaar.”

Cultuur
Als consultant bij ICT-Partners wordt er dus nogal wat van je gevraagd, maar volgens Visser krijg je er ook een hoop voor terug. “Dat we vrijwel niets aan recruitment hoeven te doen, zegt denk ik wel genoeg. De meeste nieuwe mensen komen uit ons eigen netwerk. Blijkbaar vinden onze consultants hun werk en het bedrijf zo leuk dat ze anderen aansteken met hun enthousiasme. Voor mij voelt dat als een hele grote waardering voor wat we met z’n allen proberen neer te zetten.”

De bedrijfscultuur speelt daarin natuurlijk een belangrijke rol. Een platte hiërarchie en het nuchtere noordelijke karakter voeren daarin volgens Visser de boventoon. “En dat werkt meerdere kanten op”, zo ziet hij. “Niet alleen vinden onze mensen het prettig om vóór ons te werken, ze vinden het ook fijn om mét ons te werken omdat ze weten dat we geen loze beloften doen.’

Samenwerking Noord
Die noordelijke nuchterheid is volgens Visser dan ook een grote kracht van het Noorden als ICT-regio. “Dat zie je ook binnen Samenwerking Noord terug”, zo zegt hij. “Er was natuurlijk best wat weerstand tegen de plannen om ook commerciële partijen tot het netwerk toe te laten. Zelf zijn we er vanaf het begin van de pilot bij geweest en ik denk dat we als private sector inmiddels wel hebben aangetoond dat we niet alleen maar meedoen voor enkel ons eigen gewin. Uiteindelijk zijn we op de lange termijn allemaal meer gebaat bij een zo sterk mogelijk noordelijke ICT-sector.”

“Als private partijen kunnen we daar naar mijn mening een stevige bijdrage aan leveren”, vervolgt Visser. “We zijn gewend om snel te schakelen en het initiatief te pakken. Daarmee brengen we voor een belangrijke dynamiek binnen het netwerk. Toevallig was er recent een Samenwerking Noord-sectoroverleg van de commerciële partijen. Daarin zijn onder meer plannen besproken om het komende jaar te starten met labs in de regio, waarin alle Samenwerking Noord-leden kunnen samenwerken aan innovaties die vervolgens ook daadwerkelijk vermarkt kunnen worden in én buiten de regio. Zo kunnen we met z’n allen zorgen voor zowel een technische als een commerciële versterking van de noordelijke ICT.”