OPS Congres Noord

Terug naar agenda
Info

Via onderstaande links kunnen we je verder helpen als je vragen hebt over events.

Legenda

Terug naar agenda


19 januari 2023

12.00 – 18.00 uur

Na de succesvolle voorgaande OPS-congressen organiseren vijf van onze ledenorganisaties, UMCG, CJIB, DICTU, RDW en DUO, op 19 januari een nieuwe editie van het OPS-congres Noord 2023. Beheerders werken in een dynamische IT-omgeving waar in een snel tempo ontwikkeld wordt. Op het congres komen beheerders van verschillende grote organisaties samen om kennis te delen op het gebied van onder andere security, logging, datagebruik, automatisering en nog veel meer.

Let op: werk je bij UMCG, CJIB, DICTU, RDW of DUO? Meld je dan hier aan.

Beschrijving

Programma

12:00 – 13:00 Inloop patio UMCG
13:00 – 13:50 Opening & keynote Rini van Solingen
14:00 – 14:45 Workshop sessie 1
15:00 – 15:45 Workshop sessie 2
16:00 – 17:00 Plenaire slotpresentatie RDW
17:00 – 18:00 Netwerkborrel in de patio

Er zijn twee sessierondes, in elke ronde worden dezelfde workshops gegeven. U kunt in het aanmeldformulier aangeven welke sessie u in welke ronde wilt bijwonen. Medewerkers van de deelnemende organisaties kunnen zich hier aanmelden en hun workshopkeuze doorgeven.

Keynote

De keynotespeaker en dagvoorzitter is Rini van Solingen. Rini spreekt over snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties. Zijn gave is het eenvoudig maken en op een humorvolle manier uitleggen van complexe inhoud.

Dat doet hij door het gebruik van simpele analogieën en het vertellen van concrete praktijkverhalen en anekdotes. Ook deelt hij simpele en krachtige modellen in zijn presentaties. En dat hoeft niet altijd serieus te zijn; er mag ook best gelachen worden.

Vanuit zijn leerstoel aan de TU-Delft (globally distributed software engineering) kan Rini ook dieper ingaan op best-practices en voorbeelden van virtueel samenwerken; zelfs over grote afstanden, cultuurverschillen en tijd-zones heen.

Rini legt de grootste focus op het empoweren van zijn publiek (hoe pas je het de volgende dag al toe, wat kan je doen en wat kan je laten?). Hij helpt in te zien waarom de dingen gaan zoals ze gaan en wat je daar dus zelf concreet aan kunt doen.

Workshops

How to make compliancy fun again (DUO)
Het onderwerp waar we het over willen hebben is hoe GIT-ops in te zetten voor andere zaken dan software/code ontwikkeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geautomatiseerd genereren van documentatie en het inbedden van compliancy processen binnen het software ontwikkeltraject.

GIT-ops wordt nu met name ingezet om het code ontwikkelproces te ondersteunen. Met behulp van GIT-ops worden veel processen via CI-tools geautomatiseerd. Wat als we deze technologie niet alleen gaan inzetten voor het ontwikkelen van code/software, maar ook voor andere zaken? Kunnen we documentatie automatisch laten genereren en kunnen we Compliancy zaken procesmatig bewaken via GIT-Ops?

Tijdens deze presentatie worden de concepten rondom GIT-ops uitgelegd, inclusief een uitleg van de centrale CI-pipeline welke binnen DUO is ingericht voor het naar productie brengen van software. Vervolgens krijgen jullie een inkijkje in hoe deze opzet ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het automatisch genereren van documentatie, maar ook het bewaken van Compliancy processen binnen DUO.

KT-Resolve: doe OPS met een APP
Stel je voor dat je een bemande missie naar Mars mag plannen. Dit is een gewaagd project waarbij er veel mis kan gaan. Je wilt graag dat je dierbare bemanning heelhuids Mars bereikt, dus je probeert potentiële problemen in kaart te brengen om deze vooraf te mitigeren.

Stel je voor dat het geen mars missie is, maar een product increment van je DevOps team. Hoeveel voorbereiding steek je daarin?

In deze workshop ervaar je hoe je risico’s kan beperken op een leuke manier die toch het uiterste vraagt van je creativiteit en probleemoplossend vermogen. We gebruiken de beproefde Resolve methode van Kepner-Tregoe, waarmee in 1970 de Apollo 13 maanmissie heelhuids thuis is gebracht na een heftig ongeluk op 300.000km van de aarde.

Robotisering & kunstmatige intelligentie in de ICT wereld (Jeroen Tiemmes, CJIB)
“Welkom in de wereld van robotisering (Robotic Process Automation); wat is het, hoe werkt het en wat levert het voor waarde op? In deze sessie word ingegaan op concrete voorbeelden van robotisering bij het CJIB, zodat je inzicht verkrijgt in hoe robotisering toegepast wordt, om ons werk te vernieuwen en verbeteren.”

Hoe waardevol is machine data? SPLUNK (DICTU)
Bij DICTU, de ICT-uitvoeringsorganisatie van de ministeries van EZK en LNV, komen iedere dag enorme hoeveelheden machine data binnen. Deze datastromen zijn dusdanig groot dat het voor het menselijk oog lastig is om daar informatie uit te halen. Door een interactieve demo laten enkele experts van het team Logging & Analytics zien hoe zij hun klanten helpen om waarde te halen uit hun data. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de tool Splunk, een softwareplatform voor het in realtime monitoren, zoeken, analyseren en visualiseren van gegevens.

Het Learning Health System (LHS) in het UMCG
Het ontwerp van een Learning Health System in het UMCG, waar wij algoritmen integreren in het primaire zorgproces, zal worden getoond. Wij hebben binnen het LHS-team dit ontwerp aan de hand van een aantal use-cases opgezet binnen de zorg. Het ontwerp, ook wel LHS-doelarchitectuur, zal ik aan de hand van de use-cases laten zien. Eén van de use-cases gaat over een algoritme ontwikkeld om levensverwachting te voorspellen bij patiënten met botmetastasen (uitgezaaide botkanker) en die bij het UMCG terecht komen met een heupfractuur. Vragen als: “waar staat de data?” en “wanneer en hoe vaak moet het algoritme triggeren?” zijn dan van belang.

Van 16:00 – 17:00 uur is er een plenaire, afsluitende presentatie van de RDW:

Als je trouwt in Zeeland, is vertrouwen dan trouwen in Nieuw-Zeeland? (Marc de Bruin, RDW)
Geconfronteerd worden met je eigen vooroordelen vindt niemand leuk. Tegelijkertijd, er valt soms niet aan te ontkomen, want geconditioneerd zijn wij allemaal, door onze individuele levens tot nu toe. Onbewust bekwaam navigeren wij door de tijd zoals we deze beleven met onze naasten en op internet. Maar zijn wij wel zo bekwaam? Is alles wel te vertrouwen zoals wij denken? Wat is vertrouwen eigenlijk, en wat is te vertrouwen? Is bijvoorbeeld te ver trouwen wel te vertrouwen? Tijdens dit slotakkoord krijg je met een knipoog inzicht in je eigen vooroordelen en vertrouwen.

Voorwaarden aanmelden
• De organisatie stelt 50 kaarten ter beschikking voor de overige ledenorganisaties van Samenwerking Noord. Werk je niet bij UMCG, CJIB, DICTU, RDW of DUO en wil je graag komen, dan kun je je via Samenwerking Noord aanmelden.

• Aanvullend zijn 30 kaarten beschikbaar voor studenten/recent afgestudeerden van MBO, HBO en de universiteit, die interesse hebben voor het werkveld van beheer in het Noorden bij één van de vijf betrokken organisaties. De studenten kunnen zich ook via Samenwerking Noord aanmelden.